*** KERSTMIS ZONDER JOUW OVERLEDEN DIERBARE? HOE HOU JE DE HERINNERING VAST? ***


01/12/2020

Kerstmis

Kerstmis is vaak een familiegebeuren. Een moment waarop iedereen samen is, er samen gegeten wordt, samen gedeeld wordt. Het is een feestdag met vaak veel herinneringen.

Komend kerstfeest wordt voor veel mensen anders dan anders. Enerzijds maken de coronamaatregelen het samenzijn met familie grotendeels onmogelijk. Anderzijds zal bij veel gezinnen een persoon minder aan tafel aanschuiven. Omwille van corona, ziekte, zelfdoding, ... Dat wordt heel tastbaar. Een bord minder aan tafel, geen pakjes voor een bepaalde persoon, niet de gebruikelijke grapjes, gerecht of decoratie, afhankelijk van wat deze persoon aan deze dag bijdroeg. Kerstmis wordt naast een 'merry christmask' ook een 'kerstmis-je.'

Gemis en verdriet is liefde

Het kan zijn dat je het gevoel hebt dat het verdriet, het gemis er niet mag zijn. Een feestdag hoort een feest te zijn, toch? Een dag waarop we ons opkleden, ons in de keuken uitsloven, het gezellig willen maken? Toch hoort het gemis erbij. Want net het gemis geeft het belang aan van de persoon die gemist wordt. Het toont de liefde die je voelt voor de persoon. Het allerliefste wil je dat de persoon er nog bij kon zijn. Maar dat kan niet meer in levende lijve. Maar het kan wel op andere manieren. Door aan hem/haar te denken, herinneringen op te halen en door iets te doen wat hij/zij leuk zou vinden, is hij/zij er toch een beetje bij.

Ik geef daarom graag wat tips hoe je deze dag het gemis (letterlijk) een plek kunt geven. Hoe je ruimte kunt geven aan het verlies.

Ode aan het gemis

"Troost is het delen van verdriet, niet lenigen of wegnemen. Het is een prachtige manier van zich verbinden" (Lut Celie - De Bleekweide).

In plaats van het verdriet en het overlijden van de persoon weg te stoppen, raad ik ieder aan om het verlies, maar ook de herinneringen (koestermomentjes) met elkaar te delen. Niets is zo warm en waardevol dan te kunnen delen in het verdriet. Verdriet is een energie. En met die energie kan je heel wat doen.

Ik geef je graag wat tips en vraagjes:Doe vooral wat goed voelt! Weet ook dat iedereen anders omgaat met verlies en dus niet iedereen dezelfde behoefte heeft. Creeƫr dus ruimte om te rouwen op zijn of haar eigen manier en dus niets op te leggen.

PS: voor een gepersonaliseerd kerstornament of herinneringsbroche help ik je graag verder.
Contacteer me gerust voor meer info of een persoonlijk ontwerp.

Liefs,
Ilse